В сезона на грипа: 5 храни, които ще ви помогнат да се справите

Важно е да се грижим за имунната си система

Снимка: pexels Снимка: pexels

Грипният сезон е пред нас, но експертите предупреждават и за грипната пандемия тази година, която е резултат от увеличаването на случаите на грип и продължаващата пандемия от COVID-19.

Въпреки че не може да бъде избегната на 100%, има начини да се подготвите за потенциална инфекция тази зима. На първо място, важно е да подготвим телата си, като се фокусираме върху здравето на имунната ни система. За да я заздравим, специалистите препоръчват балансирана диета, упражнения, приемане на витамини, намаляване на консумацията на алкохол и добър сън. Тези стъпки могат да ни помогнат да имаме по-здрав имунитет, но винаги има шанс все пак да хванем настинка или грип. Когато това се случи, важно е да наблегнем на полезни имуностимулиращи храни.

За поддържане на здрава имунна система, достатъчно силна, за да устои на сезона на настинките и грипа, трябва да приемате тези храни:

Цветни плодове и зеленчуци

Наличието на цветни продукти под ръка, когато сме болни, може да ни помогне да се възстановим по-бързо. Антиоксидантите като флавоноиди, антоцианини и каротеноиди помагат в борбата със свободните радикали, които потенциално могат да причинят увреждане на нашите клетки и да компрометират имунната ни система. За щастие, тези хранителни вещества се намират във всичките цветни продукти.

Флавоноиди има в горските плодове, зелето и дори черния шоколад, антоцианините също се намират в горските плодове, а и в гроздето, нарът и фурмите, а каротеноиди откриваме в оранжевите, жълтите и червените продукти като тиква, манго и кайсии.

Храни, богати на витамин С

Витамин С е друг мощен антиоксидант, който може да ви помогне да поддържате имунната си система силна срещу болести. Този витамин може да помогне на белите кръвни клетки да растат и да се възпроизвеждат, от което тялото се нуждае, за да се бори с инфекцията. Освен това, витамин С може да помогне в борбата срещу свободните радикали, подобно на другите антиоксиданти, споменати по-горе. Освен от портокали и портокалов сок, можем да си набавим витамин С от домати и доматен сок, червени чушки, други цитрусови плодове като ягоди и зелени зеленчуци като спанак и зелен фасул.

Телешко месо

Ако ядете месо, наблегнете на говеждото, когато имате нужда от хранителни вещества при грип и настинка. Цинкът е минерал, който помага за поддържането на силна имунна система, а говеждото се счита за отличен източник на цинк, осигурявайки почти половината от необходимото за един ден. Ако сте вегетарианец или просто предпочитате растителни протеини пред червено месо, можете също да получите цинк от бобовите растения, ядките, семената, млечните храни и черния шоколад.

Кисело мляко

Според експертите киселото мляко може да осигури на тялото ни жизненоважни хранителни вещества. То е естествен източник на имуностимуланти като протеини, витамин В12, селен и цинк. Киселото мляко също така осигурява живи, активни бактерии, които действат в червата и помагат за защитата на храносмилателния тракт.

Зелен чай

Зеленият чай може да помогне за цялостното ни здраве, особено по време на грипния сезон. Той съдържа полифеноли, които доказано помагат в борбата с болестите. Полифенолите активират имунната система, когато присъства чужд нашественик, и помагат на тялото да се пребори с него.

Всички тези хранителни продукти са перфектни за онези моменти, когато внезапно се разболеем. Важно е непрестанно да се грижим за имунната си система, а приемането на тези изключително важни хранителни вещества, ще помогне да ускорим процеса на възстановяване.

Прочетете и:

Чудодейните антибиотици от природата

Срещу грип и настинка: ето няколко домашни средства

Храните, които ни пазят от грип