По какво се различават настинката, сезонният грип и COVID-19? Това е въпросът, който все по-често започва да вълнува хората. Темата в студиото на „Здравей, България” по NOVA коментира инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Той подчерта, че рязката смяна на температурите особено влияе на разпространението на инфекции. Лекарят е категоричен, че приемът на определени храни няма да повлияе на симптомите ни.

„Единственият начин за превенция на такъв тип заболявания остават ваксинациите”, твърди д-р Вълков.

По думите му никога не е късно човек да си направи противогрипна ваксина или такава за коронавирус. Той опроверга теорията, че студът е този, който ни разболява.

„За да се заразим с нещо, около нас трябва да има източник на инфекция”, подчерта инфекционистът. По думите му дори когато сме настинали, ние сме заразни, дори преди да развием симптоми.

Липсата на обоняние не е задължително белег, че сме се заразили с COVID-19, посочи д-р Вълков. Той допълни, че най-сигурният начин да разберем дали носим вируса, е да си направим бърз тест.

Целия разговор гледайте във видеото.

Прочетете също и:

Кои есенни храни помагат за имунитет за зимата

10 храни за перфектно здраве през есента

Сезонните есенни храни, които ни пазят от болести