В защитената зона "Калиакра" работят 12 ветропарка. В края на миналия месец беше оповестено създаването на обща система за ранно предупреждение за прелитащи птици.

Системата ще прави мониторинг на цялата защитена зона, като използва информацията от няколко радарни системи. Целта е когато има информация за приближаващи прелетни птици,  да бъдат спирани отделни генератори, група генератори и дори целият ветропарк.

От години екозащитниците алармират за неуместното изграждане на ветропарковете в тази част на страната, тъй като там минава Виа понтика – един от главни маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка.

Един от пунктовете по Виа понтика, където мигриращите птици традиционно спират да почиват, а някои остават да зимуват и гнездят, са Бургаските влажни зони. Местността Болата на север от нос Калиакра е друго предпочитано място за почивка на птиците.

Според орнитолозите по Виа понтика прелитат над 240 000 щъркела, 30 000 пеликана, многобройни ята от жерави, осояди, мишелови, орли и още много птици, някои от които като царския орел, белоглавия и египетския лешояд, са много редки видове.

През 2001 г.  на южния бряг на Бургаското езеро е изграден пункт, където орнитолози от БАН и Българското дружество за защита на птиците и цяла Европа се стичат, за да наблюдават мигриращите видове птици.