Водата има изключително важно значение за живите организми. Тя участва във важни процеси в тялото, поради което приемането на по-малко вода от необходимото води до обезводняване.

Общоприето е вярването, че за да се намира в добро физическо състояние, човек се нуждае от около 2 литра вода на ден. Всъщност нуждата от вода е индивидуална и човек трябва да се ръководи от собствените си усещания.

Когато времето застудее, хората имат по-малко нужда от вода, тъй като организмът отделя по-малко течности. Но, внимание – приемът на вода не бива да се изключва дори при много мразовито време, тъй като студеният въздух може да е изключително сух.

Вятърът също е определящ фактор за дневната нужда от вода. Сухият вятър изсмуква влагата от човешкото тяло направо през откритите участъци кожа. При загуба на около 10% от теглото за сметка на вода човек може да се възстанови за кратко време. При ниски температури обаче загуба на 25% от теглото му може да бъде фатално.

За хидратиране на тялото през студения сезон са полезни и топлите напитки, стига да не са подладени или газирани. Добър избор е зеленият чай или прясно изстискан сок от плодове.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Що се отнася до минералната вода, за всекидневна консумация са полезни ниско минерализираните води. Останалите видове минерални води могат да навредят при постоянна употреба.

Прочетете и:

Минералните извори в България – едно богатство

6 ползи от пиенето на вода