Мнозина през студените месеци от годината качват излишни килограми поради намалена физическа активност. Лошото е, че понякога хората задържат допълнителните килограми и през лятото, което често е причина да се притесняват на плажа. Най-лесният начин да се освободим от "зимните мазнини" посочва Арина Скоромная, диетолог и фитнес колумнист.

Според нея бързото ходене със скорост 5-7 километра в час е идеално за отслабване. Трябва да отделяте поне 20 минути всеки ден за такива разходки, съветва фитнес експертът.

„Най-добре е да изкачвате хълм от 20 минути до час. Когато се изкачвате дори на малък хълм, повечето мускули се напрягат, натоварването на седалищните мускули се увеличава. Така че има повече плюсове и повече загуба на калории от изкачването нагоре, отколкото от спускането“, обяснява Скоромная.

За този вид дейност е важно да изберете правилните обувки, в противен случай можете да имате проблеми с краката, отбелязва тя.

Обувките за бягане са най-добри, защото имат амортизация и стъпалото е правилно позиционирано. Ако вече имате някакви проблеми с краката си, можете да добавите ортопедични стелки“, съветва екпертът.

Друг важен момент е правилният избор на място за бързо ходене.

„Бързата разходка из града не е полезна и дори е вредна. Твърде много отработени газове от автомобилите и много мръсен въздух. Ключовият момент е ходенето да е на чист въздух. Ходенето в града влошава сърдечните проблеми като тези със сърдечно-съдовата система, белите дробове и други“, посочва в заключение Скоромная.

По думите ѝ е по-добре да ходите във фитнеса на бягаща пътека, отколкото по градските улици със замърсен въздух. А можете да потичате и на плажа, когато сте на почивка. Възползвайте се от сутрешните часове, когато е по-хладно.