Време за ...лимонова торта

Рецепта от канала на Франсишко Морейра в 24kitchen

Необходими продукти:

- за тестото: 3 яйца размер L; 200 г захар; щипка сол; 90 г течна сметана (35% масленост); резен лимонова кора; 175 г брашно; 12 г бакпулвер; 60 г разтопено масло; 30 г тъмен ром; 125 г боровинки

- за лимоновия мус: 120 г лимонов сок; 4 листа желатин; 90 г захар; 25 мл вода; два белтъка; 250 г бита сметана (35% масленост)

- за украса: 70 г боровинки; пудра захар

Начин на приготвяне:

1. За тестото разбийте яйцата със захарта и щипка сол с помощта на миксер. Сипете сметаната в касерола и настържете фино лимоновата кора върху нея. Загрейте леко и добавете на струйка към разбиващите се яйца. Пресейте брашното и бакпулвера. Добавете ги към сместа и продължете да разбивате. Пресипете малко от сместа в купичката с охладеното разтопено масло и разбъркайте. След това върнете обратно. Добавете рома и разбъркайте до хомогенност.

2. Напръскайте дъното и стените на форма с пружина (диаметър 24 см) с олио от спрей. Изсипете сместа във формата. Отгоре поръсете боровинките. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути. След изпичане оставете основата да изстине във формата.

3. За муса накиснете листовете желатин в купа със студена вода за 10 минути. Сипете 60 г лимонов сок в тенджерка и сипете изтискания желатин при него. Бъркайте, докато сместа се загрее леко и желатинът се разтвори. Добавете останалите 60 г лимонов сок.

4. В друга тенджерка сипете водата и захарта. Сварете захарния сироп до температура от 123 градуса.

5. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете захарния сироп на тънка струйка, без да спирате разбиването. След това, отново на тънка струйка, сипете и желатина, разтворен в лимонов сок. Разбивайте до получаването на плътен меренг. Добавете на порции битата сметана към меренга. Разбърквайте внимателно с помощта на шпатула.

6. Изсипете лимоновия мус върху основата на тортата, направо във формата. Поставете в хладилник поне за 1 час.

7. Отстранете пружината на формата и украсете тортата с боровинки и поръсете по края с пудра захар.

Вижте също и:

Време за...шоколадов кейк

Време за...шоколадови бисквити