Необходими продукти: 

- 200 г шоколадов кувертюр, 200 г краве масло (със стайна температура), 250 г белени лешници, 150 г захар, 6 яйца, 30 мл коняк, 1 щипка сол  

- за крема:

- 250 г сирене маскарпоне, 300 мл течна животинска сметана, 150 г пудра захар, 10 г бурбонска ванилова захар, 30 мл кафе еспресо

Начин на приготвяне:

1. Разтопете шоколада на водна баня и го оставете да се охлади леко.  

2. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Смелете лешниците.  

3. Разбийте маслото със захарта много добре. Един по един добавете жълтъците, като разбивате непрекъснато. Прибавете коняка, шоколада и лешниците. Разбъркайте.  

4. Белтъците и солта разбийте на сняг. Добавете ги малко по малко към останалите продукти, като разбърквате внимателно.  

5. Покрийте с хартия за печене форма за кейк с подвижно дъно (диаметър 26 см). Изсипете тестото се във формата. Печете 1 час в загрята на 150 градуса фурна с включен вентилатор.  

6. Смесете маскарпонето с пудрата захар, ваниловата захар, кафето и сметаната, разбийте с миксер.  

7. Украсете кейка с крема и поднесете. По желание поръсете с настърган шоколад.

Вижте още рецепти:

Време за ...печени ябълки

Време за...кокосов тарт

Време за...парижки флан