Време за...парижки флан

Елегантен сладкиш от канала „Нина Бабич: Моята френска пекарна“

Необходими продукти: 
 
500 г прясно мляко; 125 г течна животинска сметана (35% масленост); 5 жълтъка; 120 г захар; 55 г царевично нишесте; 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
 
Начин на приготвяне:
 
1. В купа разбийте жълтъците и захарта. Прибавете царевичното нишесте, разбъркайте и ароматизирайте с ванилията.
 
2. Смесете сметаната и млякото в малка тенджера и ги оставете да заврат. След това постепенно ги прибавете към яйчената смес. Не спирайте да бъркате през цялото време.
 
3. Пресипете сместа в тенджерата и гответе на средно силен огън при непрекъснато бъркане около една минута.
 
4. Изсипете крема в тава, застлана със силиконов килим, в която сте поставили намазан с масло и поръсен с брашно ринг за торта с диаметър 20 см. Охладете до стайна температура.
 
5. Загрейте фурната на 200 градуса (без вентилатор) и изпечете флана за 30 минути или докато повърхността не се карамелизира. Добре е да покриете сладкиша с алуминиево фолио, за да не загори повърхността.
 
6. Оставете сладкиша да се изстуди добре. След това освободете от ринга, нарежете и сервирайте.
 
Вижте и: