Допитването, извършено от ООН и Оксфордския университет, показва недвусмислено, че поколението на шведската тийнейджърка Грета Тунберг е много по-загрижено за климатичните промени, резултат от глобалното затопляне, отколкото поколението на техните родители, съобщават световните медии.

За да се достигне до хора, които не са навършили възраст за гласуване, в анкетата на ООН и Оксфордския университет са използвани въпросници в онлайн игри. Така в допитването са получени отговори от над 1,2 млн. души от 50 държави. Статистическата грешка в анкетата е 2% процента.

 


За почти 70% от анкетираните на възраст под 18 г. климатичните промени са световен проблем, който налага спешни решения. 58% от хората на възраст над 60 г. споделят същата загриженост.  На същото мнение са 64% от всички анкетирани хора.

По държави това е най-силно изразено във Великобритания и Италия, където 81% от запитаните смятат, че климатичните промени са наболял проблем. За 54% от анкетираните най-важно е съхраняването на горите и земите като държавна политика.

Прочетете също и:

Земята е увредена от глобалното затопляне

Фондация "Грета Тунберг" дарява 150 000 евро в помощ на Африка