През последните 20 години топенето на ледниците, предизвикано от климатичното затопляне, се е ускорило още повече, съобщават световните медии, цитирани от NOVA.

 

 

Феноменът е допринесъл с над 20% за повишаването на нивото на моретата. Земята прибави 1 градус по Целзий затопляне от началото на прединдустриалната епоха. Вследствие на климатичните промени ледниците от Хималаите до Андите, като се мине през Алпите, са на режим „вталяване” от средата на 20 век.

„За жалост обаче само няколко стотици от съществуващите 220 000 ледника на Земята се наблюдават пряко на терен. Съществуват много региони, в които не знаем какво е състоянието на ледниците”, казва Ромен Югоне от университета в Цюрих, главен автор на изследването, публикувано в сп. „Нейчър”.

 

 

Екипът му е успял да анализира 500 000 сателитни изображения, след което е изготвил първата пълна карта на изтъняването на ледниците в света.

Според заключенията на учените всички ледници, с няколко малки изключение, се топят. Общо те са изгубили средногодишно 267 милиарда тона лед в периода 2000-2019 г. Това количество би могло да потопи под 6 метра вода територията на Швейцария.

Топенето рязко се е ускорило. От 227 милиарда тона през 2000-2004 до 298 милиарда годишно от 2015 до 2019 година.

Още по темата:

Ледниците стават все по-нестабилни

Световният океан търпи неблагоприятни промени

Срути се ледник в Индия, има загинали