За първи път: Осигуряват 47 млн. лв. за борба с мръсния въздух у нас

Приоритет е подобряването на средата на живот

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

„Министерството на околната среда и водите за пръв път осигурява национални средства за мерки за борба с мръсния въздух“, това заяви заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в началото на участието си на Съвета на Европейския съюз по околна среда в Брюксел на 21 декември.

Министър Сандов посочи, че една от важните задачи и приоритет на политиката е България да се върне в европейският коловоз на развитие и да се подобри средата на живот на българските граждани, съобщават от МОСВ.

Срещу страната ни има множество наказателни процедури, стартирани от Европейската комисия, като една от най-тежките е тази за превишение на нормите за фини прахови частици.

Като спешни мерки за пръв път ще бъдат отпуснати средства от националния бюджет в размер на 47 млн. лева. Финансирането е  насочено към общините за прилагане на мерки за борба с мръсния въздух. В допълнение, ще стартира и вторият период на финансиране по Оперативна програма Околна среда 2014-2021, през който ресурсът ще бъде в доста по-големи размери и е насочен към домакинствата за подмяна на отоплителни уреди.

Сандов проведе конструктивна среща с изпълнителния заместник председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, с когото обсъдиха предстоящите тежки задачи пред България по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Предмет на дискусията беше и натоварената програма по Пакета „Подготвени за цел 55“ в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г.

Прочетете и:

България на трето място в Европа по замърсяване на въздуха

Столичната община няма да обжалва съдебното решение за мръсния въздух

Проучване: Замърсяването на въздуха може да увреди всеки орган в тялото