Китайската Нова година или лунна Нова година се отбелязва на първия ден от първия месец от китайския лунно-слънчев календар – древна китайска система за измерване на времето, която датира от времето на династията Хан (206 г. пр. н. е. - 220 г. сл. Хр.). Тази година тя се чества на 1 февруари и преминава под знака на Черния воден тигър.

Новогодишните празненства традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато Луната е най-ярка.

Според легенда, в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват Новата година. Гостите му били дванадесет, затова Бъда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели.

2022 г. е годината на Черния воден тигър. Тигърът (третият знак в цикъла на китайския зодиак) е непредсказуем и недосегаем, така че е много вероятно нещо неочаквано да ни се случи през новата година.

Годината на Водния тигър носи големи и драматични промени и предизвикателства, които ще нарушат реда в живота на зодиите. Годината ще бъде бурна и наситена със събития и повечето зодии ще се изкушат да се впуснат във всякакви рискови ситуации, научаваме от Edna.bg.

2022 г. е началото на Водния цикъл, така че следващите години ще донесат късмет, щастие и здраве на много от зодиите, но и много решаващи моменти в живота на родените под знаците Маймуна и Змия.

Китайската Нова година се празнува и на други места по света – Малайзия, Сингапур, Бруней, Тайланд, Филипините и Република Мавриций. През последните десетилетия празникът се чества и в западни страни.

Прочетете и:

Сблъсък с астероид, наводнения в Азия и нова пандемия – какво ни очаква през 2022 г.

Колко лунни и слънчеви затъмнения ще има през 2022 г.

Кой е цветът на 2022 г.