Червен код за опасно време в шест области на България. Дъждът, който вали над по-голямата част от страната, ще премине в сняг. В отделни части са възможни и снежни виелици. Предупреждението на полицията е да не предприемате пътуване, ако спешно не ви се налага.

Монтанско

В Северозападна България снегът вече създаде проблеми. В Монтанско 5-сантиметровата снежна покривка предизвика задръстване от тирове на околовръстния път на града в посока „Дунав мост 2”. На международния път Е-79 край село Долна Вереница имаше километрична опашка от тежкотоварни автомобили.

В обедните часове обстановката в Монтанско започна да се нормализира. Над 30 машини са почиствали в областта. Два снегорина са обработвали прохода „Петрохан”.

От АПИ уверяват, че пътят е почистен и опесъчен. На прохода е станала лека катастрофа между снегорин и кола, при която няма пострадали.

„Цяла седмица се говори за снегове и днес на пътищата няма никого. Първо минавам да видя дали пътищата са почистени, а след това да изкарам камиона си. На какво прилича това? Това за мен е загубена работа. Смятам, че това не е държава”, коментира шофьор на тежкотоварен автомобил.

„Получи се тапа от неподготвени шофьори на тежкотоварни автомобили. Спряхме движението, за да може пътят да бъде почистен”, обясни директорът на ОПУ-Монтана инж. Володя Вълов.

София

Общо 171 снегорина, както и 11 аварийни екипа на общината, са в готовност да реагират в София. Във връзка с обстановката столичният кмет Васил Терзиев е провел среща с фирмите, които почистят столицата.

„В момента по-интензивен е снеговалежът в планинските райони - „Овча купел”, „Панчарево” и „Витоша”. Проверени са всички фирми – те разполагат със 171 снегорина за урбанизираната територия и 56 снегорина за общинските пътища”, обясни Николай Неделков от Столичния инспекторат.

Определени са предварително 56 точки на територията на столицата, на които снегорините да бъдат разположени за по-бърза реакция.

Още за времето:

Червен код за сняг в събота

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

Очакват се повишения на речните нива в следващите дни