Сряда започна с предимно слънчево време, но още около обяд над страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, благодарение на която ще има превалявания на места в Северна България и планините.

От НИМХ издадоха жълт код за гръмотевични бури в 10 области на страната: Видин, София-област, Монтана, Ловеч, Враца, Габрово, Велико Търново, Шумен, Пловдив и Търговище. В тези райони валежите ще достигат между 20 и 35 мм.

Вечерта ще вали дъжд и в Югоизточна България.

Жълт код за високи температури е издаден за 12 области в южната половина на страната: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна и Добрич.

В тези области максималните температури днес ще са в интервала 34-37°С във вътрешността на страната и 31-33°С по Черноморието.

Преобладаващо слънчево време се очаква в четвъртък. Гръмотевична дейност и валежи се прогнозират над северните и планинските райони. Стойностите на термометрите ще останат без съществена промяна – от около 27-28 градуса на северозапад до 36-37 градуса на югоизток.

В петък благодарение на северозападен вятър в страната ще започне да нахлува по-хладен въздух. Валежи, гръмотевици и градушки ще има на много места в страната, като най-интензивни ще бъдат процесите в източната половина на страната в нощта срещу събота. Максималните температури ще са в интервала 26 – 31 градуса.

Още за времето:

Температурен рекорд: 37 градуса отчетоха в Русе

3 освежаващи и полезни летни напитки

6 начина да помогнем на кучето ни да се охлади в жегата