Не е случайно, че зеленият чай е изключително популярен. Десетките му полезни свойства го превръщат в мощно оръжие срещу различни заболявания, сред които инсулт и някои видове рак, а всичко това се потвърждава и от ново японско проучване.

Изследователят Ейчи Фукусима, доктор на селскостопанските науки, казва, че броят на епидемиологичните проучвания, посветени на този продукт, се е увеличил значително през последните години.

Проведеният от него мета-анализ потвърждава, че консумацията на зелен чай намалява риска от развитие на много широк спектър от заболявания, включително някои видове рак (на ендометриума, белия дроб и яйчниците), както и сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

По думите на специалиста този факт се дължи на високото съдържание на катехини в зеления чай, които са популярни със силното си антиоксидантно действие.

Чаените катехини увеличават активността на ензимите, които участват в разграждането и използването на мазнините. Това помага на тялото да използва мазнините за енергия.

Според различни теории, необосновани в японското проучване, съдържащите се в зеления чай катехини и теанин намаляват вероятността от заразяване с грипни вируси.

Прочетете и:

Време за... билкови чайове

Тези храни побеждават стреса

7 здравословни ползи на лайката