Коледната елха – кралицата на празничния дух, която създава празнично настроение в домовете ни.

Въпреки това тя може да повлияе отрицателно на здравето ни, предупреждават от Vesti.bg. Ето как:

Какво може да ви причини живата ви елха

Живите борови дървета могат да причинят проблеми за хората с астма. Те могат да внесат плесен и цветен прашец във вашия дом. За някои плесента може да причини запушен нос, възпалено гърло, кашлица или хрипове, парене в очите или кожен обрив.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Топлината в дома ви може да влоши алергиите ви

Самите дървета най-вероятно имат спори на плесен и цветен прашец върху тях, които се внасят в дома. Плесента расте в топла и влажна среда и понякога вътрешността на дома осигурява перфектните условия за насърчаване на растежа на плесен.

Играчките за елхата също може да ви разболяват

Изкуствените коледни дръвчета и играчките, съхранявани в гараж или мазе, могат да имат плесен и прах по себе си. Не забравяйте да избършете играчките и да измиете стойката за дървото. Картонените кутии и отворените торби позволяват натрупването на прах. Преминете към контейнери за съхранение, които предпазват от прахови акари.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Алергиите могат да се влошат около Коледа

Коледните елхи са възможен източник на плесен по време на празниците. Алергиите към плесен достигат своя пик през есента и има втори пик при много от чувствителните към плесен хора по време на коледните празници.

Как да предпазите елхата и себе си

Ако сте заложили на изкуствено дръвче измийте го много добре, преди да го украсите. Същото важи и за живата елха – измийте я с маркуч и я оставете да изсъхне в гаража или на терасата, ако е достатъчно топло. Дръжте живата елха в дома си до 7 дни, защото след 7 дни плесента започва да нараства.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Прочетете и:

8 съвета за по-екологична Коледа

Любопитни факти за Коледа, които вероятно не знаете

Шест традиционни коледни десерта от цял свят