Когато стане дума за есенни плодове, най-често в съзнанието ни се появява крушата. Този плод е с ниско съдържание на мазнини и калории, докато същевременно е богат на витамини, минерали и фибри.

Според вестник „Дейли мейл“ крушите са напът да се превърнат в новата суперхрана. Ето кои са 6-е ключови ползи за здравето от редовното хапване на круши през есента:

По-леко дишане

В китайската медицина крушите се използват при белодробни заболявания. Практикуващите твърдят, че в горещите летни дни, може да се появи слуз в белите дробове, което води до недостиг на въздух. Крушите идват на помощ при този проблем, тъй като защото съдържат антиоксиданта глутатион, който повишава имунитета на белите дробове и помага за предотвратяването на инфекции чрез регулиране на натрупването на слуз. По тази причина се препоръчва сок от круши, който смазва гърлото и помага за намаляването на храчки.

Борба срещу диабета

Крушите съдържат полифеноли, които имат защитен ефект срещу развитието на диабет от тип 2 и помагат за по-ниски нива на кръвната захар. Яденето на необелени круши повече от пет пъти седмично подобрява и инсулиновата чувствителност.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Предпазват костите

Крушите съдържат високи нива на минерала бор, който помага на тялото да запазва калция. Също така са богати на витамин К, който е от жизненоважно значение за здравето на костите и поддържа производството на хормони, включително естроген, които помагат за предотвратяване на загуба на костна маса.

При махмурлук

Крушите могат да ви предпазят от тежък махмурлук, тъй като водят до намаляване на нивата на алкохол в кръвта. Ако страдате от главоболие и сте чувствителни към светлина и звук след прекаляването с алкохол, то сок от круша би ви помогнал да избегнете дискомфорта на сутринта. Единственото условие е да сте го изпили преди запоя, а не след него.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Нормално протичане на бременността

Крушите съдържат хранителни вещества, които са необходими за протичането на нормална бременност, като сред тях се откроява фолиевата киселина. Тя е от съществено значение за предотвратяването на вродени дефекти при децата. Всяка голяма круша осигурява средно 14 микрограма фолиева киселина, чийто препоръчителен дневен прием през първите 12 седмици от бременността е 700 микрограма, а при възрастни и деца над 11-годишна възраст – 200 микрограма, сочат данни на Британската диетична асоциация.

Против алергии

Първият плод, който се дава на бебетата, често е круша не само заради вкусния сок, но и тъй като е малко вероятно да причини алергична реакция. Това е така, защото крушите съдържат естествения антихистамин – куерцитин. Страдащите от сенна хрема и алергии често взимат добавки с куерцитин заоблекчаване на симптомите.