Турски специалисти направиха тревожна прогноза – възможно е земетресение с магнитуд между 7 и 9 по Рихтер да разлюлее Истанбул. Според специалиста епицентърът ще е в европейската част на мегаполиса.

Геологът Зиядин Какир предупреди, че най-големият турски град е застрашен от земетресение от 7 по скалата Рихтер, което може да убие поне 200 000 души, предава MeteoBalkans.

Броят на разломните линии в Турция, които могат да причинят земетресение над 5,5 по Рихтер, вече е над 500, обяви водещият турски сеизмолог проф. д-р Шюкрю Ерсой, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк, предава БТА.

Главната дирекция за проучване за полезни изкопаеми е актуализирала новата карта на разломите в Турция. Според тази карта броят на разломите се е увеличил от 150 в началото на 90-те години на миналия век до над 500 в момента, посочи той.

Ерсой отново изтъкна реалната ситуация с риска от силни земетресения в Турция. По думите му в цялата страна има разломи, които предизвикват земетресения.

Министърът на околната среда и урбанизацията Мехмет Йозхасеки също наскоро обяви, че в Турция има близо 500 активни разломни линии. „Няма как да знаем къде, кога и на коя от тях ще стане силно земетресение“, каза министърът.

Проф. Ерсой отново потвърди и най-лошия очакван сценарий за земетресение със сила над 7 в района на Истанбул. 

„Очакваме земетресение с магнитуд над 7 в Мраморно море, около Истанбул“, посочи професорът.

„Трябва да реорганизираме населените места, на които живеем, в съответствие с тези разломи. Трябва бързо да се извърши сериозна градска трансформация, трябва да се реализират много проекти за укрепване на сградите, за да са устойчиви на силни земетресения“, посочи проф. Ерсой в заключение.

Прочетете също и:

Кой е невидимият „убиец” след опустошителните трусове в Турция

Година след мощните земетресения в Турция: Докъде стигна възстановяването

В Турция има много повече разломни линии от установените досега, твърди геолог

 

Източник: БТА. meteobalkans