Британско проучване, чиито резултати бяха публикувани през 2021 г., определи мусаката като ястието, което оставя най-голям въглероден отпечатък.

Картофи, кайма, моркови и лук. Според шеф Николай Симеонов всеки добър домакин може да сготви вкусна мусака с тези продукти. Разказва, че в съвременната кухня гозбата вече се приготвя по различни начини.

„Аз лично имам вариант на мусака с чисто телешко. Не с кайма смес. А със скариди. Получава се нещо като сърф енд търф“, коментира Симеонов пред NOVA.

Според британско изследване ястия с преобладаващо телешко месо обаче вредят на околната среда. Затова, по думите на Симеонов, рецептата за традиционната мусака е много по-щадяща спрямо други български гозби.

 „Британските учени не са ли чували за капама? Защото там има вече доста повече месо и доста повече печене и доста повече въглероден отпечатък“, казва още шефът.

Според проучването вредните емисии, които се отделят при приготвянето на мусака, се равняват на 47 минути шофиране с автомобил. А това я поставя на първо място в незавидна класация. Следват фламандската телешка яхния, немският гулаш и гръцката муска.

Малко преди края на отминалата година министърът на екологията написа в социалните мрежи, че българското ястие далеч не е с най-голям въглероден отпечатък в Европа. И даде за пример телешкият стек, който съдържа повече месо.

Част от кулинарните експерти подходиха към изследването с чувство за хумор.

„Мусаката не е толкова страшна екологично, но пък от друга страна, не е толкова добра за блестящите ни аполонови тела“, казва Ути Бъчваров. По думите на му изследването няма да промени хранителните навици на българина.

Според климатолога Симеон Матев последствията за околната среда при готвенето на мусака са минимални. Но добавя, че изследването може да послужи и като червена лампа.

 „Всичко, каквото правим на нашата планета, може да има някакъв отпечатък върху самата планета. Енергията, която употребяваме, е най-големият бич за нашата планета“, коментира климатологът.

Прочетете също и:

Цигарите – най-вредният замърсител на околната среда

Чували ли сте за екосъобразен секс

8 съвета за по-екологична Коледа