Метеорът от вторник вечерта е видян от различни точки на страната. Свидетелските разкази си приличат – всички са видели светлина в небето и са категорични, че частицата не е паднала, а е изгоряла във въздуха, предава NOVA.

 „Стори ми се, че буквално падна между царевицата и горичката. Беше през нощта, между 10 и 11 часа. Лумна като огън. Нямаше взрив. И огънят изчезна”, разказа Тихомир Трайков.

 „Като падаща звезда със зелена светлина, а не със синя, както обикновено. И точно преди да отиде на Земята - пламна и се угаси”, обясни Илиян Трайков.

 „И друг път съм виждала метеорити, но този път беше доста ярко. Синът ми беше паникьосан - казах му, че извънземните дойдоха. Но да не се притеснява. Веднага си пожелахме нещо”, сподели Деси Владовска.

Около 22:00 часа на територията на област Видин се е чул тътен. Към района веднага са изпратени екипи на полицията, които са направили оглед. На място няма данни за пострадали хора, за пожари, както и за нанесени материални щети.

 „Изведнъж от небето падна огнено кълбо, което беше огромно, плашещо дори и точно три минути по-късно се чу силен взрив, тътен по-точно”, казва Марияна Димитрова.

Елена също била навън. Тя видяла огромно огнено кълбо да слиза от небето. „Изправихме главите и се видя огромното тяло, за секунди, но голямо, оранжево нещо, което премина. Взривът беше няколко секунди след това”, разказа тя.

Още снощи екипи на полицията във Видин са направили оглед. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.

 „Още снощи бяха насочени всички сили на областна дирекция да търсят пострадали хора, евентуално пожари, материални щети, но такива не бяха установени, няма и сигнали за такива. Има един единствен сигнал от село Гомотарци в 21:50, че в близост до стопанска постройка се е чул силен гръм”, обясни ст. комисар Петър Коцин, директор на ОДМВР – Видин.

Първоначално някой от хората, видели природното явление, си помислили, че пада самолет или е гръмнал бойлер, или газова уредба.

„В първия момент всичко беше на шега, но след това всички бяхме в стрес, че нещо сериозно се случва”, казва Марияна Димитрова.           

В исторически план много малко са случаите на метеори и метеорити. Край село Павел през 80-те години има регистрирано именно такова явление. Паднал метеорит е направил кратер в нива.

Още по темата:

Ярка светлина край Видин: оказа се паднал метеор

Ето какво знаем за падналия метеор у нас

Каква е ситуацията във Видинско след падналия метеор