Великден е един от празниците, които свъръзваме със семейни събирания, яйца, козунаци...и трупане на килограми.

По време на празниците обикновено се сервират висококалорични ястия и тайната на успеха на отслабването е в това да не претоварите организма.

Диетичното хранене по Великден може и да звучи като оксиморон, но е напълно възможно. От Edna.bg дават няколко съвета, с които по време на празниците е възможно не просто да запазите теглото си, но и да свалите солидно количество от него!

Важното в храненето по Великден е да разделите яйцата от козунаците и в никакъв случай да не трябва ги приемате комбинирани. В яйцата има значително количество белтъчини, а козунаците са пълни с въглехидрати. Когато ги похапвате, е добре да ги приемате през поне два часа, за да може стомахът ви да ги преработи по-лесно.

Козунакът често се сервира с мляко, но тази комбинация не се препоръчва, защото отново се смесват въглехидрати и белтъчини. По-добре комбинирйате козунака с чай, вода или плодов сок.

Неделима част от празника е празничният обяд. За да залъжете стомаха, започнете с голяма порция салата и за основното ястие си оставете малко място. За да не се претоварвате, комбинирайте месото с пресни или задушени зеленчуци. Така ще осигурите на храносмилателната система достатъчно фибри, за да работи по-активно.

След обилния обяд неминуемо идва и вечерята, която трябва да е лека. За да спазите традицията, може да заложите на варени яйца със зеленчуци.

След празниците е добре да разтоварите поне един ден. В него яжте само плодове и зеленчуци и пийте много течности – вода, прясно изцедени сокове и зелен чай. Разходките сред природата също са особено полезни – както на самия празник, така и в дните след него.

А докато боядисвате яйцата за Великден, може да си хапвате диетични закуски, бисквити или сурови бонбони – те работят за тънката талия и доброто настроение, което също е особено важно за поддържането на тялото във форма.