Еуфорията, ангажиментите и многото дейности по празниците обичайно ни зареждат с интензивни позитивни емоции и ни мобилизират. Въпреки това в следпразничните дни е често срещано да ни сполетят потиснато настроение, чувство на празнота, липса на мотивация, безпричинна тъга и трудна адаптация към работните ни задължения.

Макар да няма много проучвания в областта, експертите наблюдават физиологичен спад в биотонуса и нивата на мотивация, което е естествено след покачването на серотонина и допамина от удоволствените преживявания по празниците.

Прекаляването с „вредни“ храни и алкохол също води до изчерпване на невромедиаторите на удоволствието и доброто настроение, коментира лейтенант д-р Йоанна Маринова, част от екипа на Клиника „Психиатрия и военна психология” на ВМА.

Добрата новина е, че тези явления са физиологични и организмът ни бързо може да се справи с тях, ако приложим необходимите мерки. Каква е „рецептата“ за това как да преодолеем физиологичните „спадове в нивата на настроението и тонуса ни“ след празниците?

Ето съветите на специалиста:

  • Обърнете внимание на режима си на хранене, сън и физическа активност. Психичното здраве е неизменно свързано със здравето на тялото ни и грижата за двете върви ръка за ръка.
  • Избягвайте ежедневната употребата на алкохол и други психоактивни вещества. Те имат пряко отношение към изчерпването на невромедиаторите на доброто настроение и удоволствие.
  • Направете си план с краткосрочни и постижими цели и просто действайте! Не винаги се чувстваме мотивирани за действия, особено когато не се чувстваме достатъчно тонизирани, но не забравяйте, че „апетитът идва с яденето“ и много често мотивацията и вдъхновението идват в процеса на действие.
  • Бъдете открити и споделяйте чувствата си с близки с хора и приятели. Изберете живия социален контакт, той е много по-пълноценен и зареждащ.
  • Бъдете тук и сега! Т.нар. „майндфулнес“ техники доказано подобряват осъзнатостта, концентрацията и чувството ни за вътрешен баланс.
  • Направете си равносметка за нещата, които сте постигнали, за позитивните качества, които притежавате.
  • Не на последно място – направете си списък с нещата, за които сте благодарни. Състоянието на благодарност изпълва ума ни с позитивни мисли и ни изважда от моментите, в които „потъваме“.

Кога обаче е необходимо да потърсим професионална помощ?

Клиничната депресия се дефинира най-общо като състояние на потиснато настроение, понижена енергия, лесна уморяемост, загуба на интереси и липса на удоволствени преживявания. Други чести придружаващи симптоми са безсъние, понижен апетит, нарушена концентрация, мисли за вина и др. Ако тези симптоми продължат повече от 2 седмици и нарушават ежедневното функциониране е необходимо да се свържем със специалист в областта на психичното здраве за оценка на състоянието, съвества специалистът.

Прочетете и:

Време за мотивация: Как да се върнем на работа след ваканцията

Как да се справим със сезонната депресия

Ранното събуждане понижава риска от депресия

 

Източник: ВМА, NOVA