Слънчевите лъчи повдигат настроението ни, дори да ги усещаме само отвкъщи, но когато стигнем до мечтаната плажна дестинация, се налага да внимаваме с тях.

Колкото и да обичаме целувките на слънцето по нашата кожа, правим основно два типа грешки: от една страна, пренебрегваме силата на лъчите и начините, по които трябва да се защитим, а от друга – в стремежа си за траен тен прекаляваме с някои вредни практики.

Ако добиването на тен е основната цел на престоя под слънчевите лъчи, трябва да се обърне особено внимание на следващите съвети, защото здравето е на първо място:

Избягвайте солариума

Не се заблуждавайте, че добитият в козметичните салони тен е здравословен. Устройствата там изпомпват голямо количество UVA лъчи и на практика никакви UVB, които всъщност стимулират производството на витамин D. По този начин рискът от рак на кожата се увеличава със 75%.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Използвайте подходящия слънцезащитен продукт

Не разчитайте само на SPF фактора, а обърнете внимание и на термина „широк спектър“ върху опаковката, както и наличието на UVA лого. Изберете слънцезащитен фактор 30 или 50, които филтрират 97-98% от UVB лъчите. Вторият може да даде измамно чувство на защита, тъй като кремовете с този фактор са гъсти и бледи. Въпреки това той също трябва да се нанася на всеки два часа.

Разберете кога е добре да се събира тен

В един момент кожата достига точка, от която нататък не може да произвежда повече меланин – пигментът, отговарящ за наситеността на тена. Затова стоенето на плажа по цял ден с цел потъмняване се обезсмисля. Всеки човек обикновено достига тази точка след 2-3 часа или по-малко, ако кожата е по-светла, смятат специалисти. След този момент расте рискът от нанасяне на UV вреда върху кожата.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Потърсете малко сянка

Експертите в областта на слънчевата грижа съветват да се правят почивки от слънцето. По този начин ще се намали UV интензивността и рискът от изгаряне, а тенът ще бъде по-здравословен и дълготраен.

Заменете стимулиращите тена кремове с добавки

Няма продукт за нанасяне върху кожата, който да подобри производството на меланин – нейният тъмен защѝтен пигмент. Приемането на 25 г добавка бета каротин обаче може. Но консумирането му не означава, че имате нужда от по-малко слънцезащитен крем – той подсилва естествената защита на кожата срещу UV лъчите, предразполагайки към придобиване на повече тен.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Консумирайте храни, които са приятели на слънцето

Някои храни са способни да повишат собствената защита на кожата срещу слънцето – например доматите и други плодове с червен или оранжев цвят, които съдържат ликопен. Той е каротиноиден пигмент и мощен антиоксидант. Антиоксидантите от групата на полифенолите също помагат – зеленият чай е техен представител. Черният шоколад е богат на флавоноиди, които помагат срещу слънчеви изгаряния, а кафето намалява риска от рак на кожата.

Имитирайте слънчев загар

Изкуственият тен не предоставя защита от слънцето, но може да спести изгарянията в първия ден от морската ваканция. Добра идея е да се напръскате със спрей у дома преди да се покажете под естествените слънчеви лъчи на плажа.

Прочетете и:

Време за… слънцезащитен крем

Как да предпазим кожата си през лятото