Витамин D е един от най-важните витамини в човешкия организъм. Той е мастноразтворим и най-често го наричат "слънчев витамин", тъй като кожата го "произвежда", когато е изложена на слънчева светлина. Вижте видеото в канала "OMG Facts" във vbox7, което ни разказва повече за него.

Има много изследвания, които доказват, че витаминът намалява риска от множествена склероза, а липсата му може да доведе до сърдечни заболявания. Той също така влияе положително при депресивни състояния, помага при отслабване, а дефицитът му може да е много опасен.

Не можем да разчитаме единствено на излагането на слънчева светлина, за да си набавим достатъчно витамин D. Особено рискови са хората, които живеят в замърсени райони, прекарват доста време на закрито и имат по-тъмна кожа.

Някои от симптомите, които могат да ви подскажат, че ви липсва този витамин, са странни болки в цялото тяло, умора, мускулна слабост и схващания. Дефицитът на витамина се установява с кръвно изследване, като при определени стойности лекар може да ви назначи и допълнителни изследвания.

Да си набавим витамин D не е трудно, тъй като доста храни го съдържат в естествена форма. На първо място тук можем да поставим сьомгата. 100 гр от рибата могат да ни осигурят 66% от нужния прием на витамина. Ако намерите пък дива сьомга, със 100 гр от нея ще си набавите 124% от дневната доза.

Добър източник на витамин D са и други риби като херингата и сардините. Маслото от дроб на риба треска също е удачен вариант. Други източници са жълтъците, гъбите, овесът, млечните продукти.