В сезона на настинките и вирусите трябва да намерим подходящ начин да се предпазим. Ето кои храни повишават естествената сила на организма и биха ни помогнали за евентуална борба с вирусите и бактериите.

Пилешката супа има противовъзпалителни свойства. Тя влияе на неутрофилния гранулоцит – вид левкоцити, и помага, ако имате кашлица.

Важно е да консумирате много ябълки, защото в 100 грама има едва 1 грам витамин C, който се свързва с намаляването на риска от рак и засилването на имунната система. По-добре ги яжте с обелката, защото пигментът, който оцветява самата ципа, намалява риска от сърдечни заболявания.

Ако имате нужда да облекчите кашлицата, която ви дере гърлото, яжте мед. Той има противовъзпалителни свойства. Той помага на мускулите да се отпуснат и съответно гърлото няма да ви дразни толкова и няма да кашляте.

А един от най-мощните бойци срещу грипа и настинката е чесънът. Веществата, които се съдържат в него, хем облекчават боледуването, хем помагат за по-бързото излекуване.

Ехинацеята е една от най-популярните хранителни добавки и то съвсем заслужено. Нея може да приемате превантивно. Хората, които го правят, боледуват по-малко от настинка или грип. А ако вече сте се разболели – приемането ѝ тогава намалява периода на боледуване с около два дни.

Всички сме чували, че витамин C помага при настинка и грип. Приемането му не може да предотврати разболяването, но пък значително намалява продължителността на боледуването. Храните най-богати на витамин C са чушките, портокалите, кивито, грейпфрута и ягодите.

Изразът "Разболях се от нередовно пиене" не е просто шега. Приемането на умерени количества алкохол е доказано, че подобрява действието на имунната система. Но, разбира се, много трябва да внимавате, защото хората, които прекаляват с алкохола имат едни от най-слабите имунни системи.