Промените на климата ще намалят наличните площи за отглеждане на кафе, с 54% до 2100 г., дори ако глобалните температури останат до нивата на международно договорените цели, според нов доклад.

Производителите на кафе от Хондурас до Етиопия заявиха, че вече страдат от дестабилизация на климата и благотворителната организация "Крисчън ейд" (Christian Aid) призовава правителството на Великобритания да помогне, като анулира исторически дългове и събере пари, за да плати за загубата и щетите от климата.

Благотворителната организация е изчислила, че повишаващите се температури и непредсказуемите условия ще намалят обротваемите площи по света, подходяща за отглеждане на кафе, с 54,4%, дори ако глобалните температури са ограничени до 1,5-2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Повече от половината кафе, приготвено и изпито в Обединеното кралство, идва от Бразилия и Виетнам, две страни, особено уязвими от изменението на климата.

Виетнам отчете най-високата си рекордна температура миналата седмица от 44,1 градуса по Целзий, докато съседните страни също страдаха от подобни крайности.

Повишаването на температурите, както и непостоянните валежи, болестите, сушите и свлачищата, предизвикани от климатичните промени, предизвикани от човека, заплашват да свият индустрията за кафе и да лишат от средства нейните производители.

„Африканците съставляват 17 на сто от световното население, но ние генерираме само 4% от емисиите на парникови газове, които са причинили климатичната криза. И все пак сме тези, които понасяме тежестта на въздействието на изменението на климата“ каза Итна Текалигне, управител на „Крисчън ейд“ за Етиопия.

По думите на Дейвид Тейлър, старши политически мениджър на фондация „Феъртрейд“ (Fairtrade Foundation), докладът подчертава това, за което производителите на кафе предупреждават от известно време: катастрофалните последици от промените на климата застрашават не само техния поминък, но и бъдещето на популярната им култура.

„Земеделските общности имат критична роля в справянето с климатичната криза и имат експертния опит да го направят. Въпреки това твърде много дребни производители на кафе - особено тези без финансовата защита, просто не могат да си позволят да го направят, защото цената, която получават за продукцията си, е твърде ниска“, посочи той.

Прочетете и:

10 храни, които са напът да изчезнат

Къде в Европа се отглежда кафе

Време за... кафе: коя част на деня е най-подходяща

 

Източник: БТА