Активният въглен е мощно натурално средство, което улавя токсините и химикалите в организма.

С порестата си повърхност той отделя отрицателен електронен заряд, който привлича токсините. По този начин абсорбира вредните елементи, преди да бъдат усвоени от организма ни.

Новото видео в канала „Баба знае“ във vbox7 ни разказва и за още няколко ползи на активния въглен, които не бива да пренебрегваме. Ето ги и тях:

Намалява холестерола

Според изследвания активният въглен намалява лошия хорестерол и увеличава добрия, отново благодарение на абсорбиращите си свойства.

При махмурлук и алкохолно отравяне

Активният въглен абсорбира токсините в алкохола, които са виновни за алкохолното натравяне. Това са изкуствените подсладители и химикалите, които се съдържат в повечето спиртни напитки. Активният въглен се използва често от спешна помощ при отравяния и предозиране с опиати.

При акне

Не случайно, че активният въглен е често срещана съставка в козметиката. Той успешно премахва причинителите на акне и почиства кожата от черни точки.

Снимка: pexels Снимка: pexels

За избелване на зъби

Благодарение на абсорбиращите си свойства активният въглен премахва плаката и бактериите в устната кухина, които са основна причина за оцветяването на зъбите. Той подобрява и рН баланса в устата, предотвратява кариеси, лош дъх и заболявания на венците.

При газове, подуване и киселини

Активният въглен предотвратява подуването на корема и киселините, като се свързва с газообразуващите вещества в храните и неутрализира тяхното действие.

При ухапвания от насекоми

Помага при ухапвания от насекоми и обриви от отровен бръшлян, като ще успокои кожата и премахне сърбежа. Достатъчно е да смесите една капсула активен въглен с половин супена лъжица кокосово масло и да нанасяте на всеки 30 минути, докато кожата се успокои.

Премахва плесен

Мухълът в дома ви може да ви причини проблеми с бъбреците, черния дроб, да намали мозъчните функции, да доведе до депресия, главоболие и повръщане, да раздразни очите и да увреди имунната система и дихателните ви пътища. Активният въглен помага за изхвърлянето на плесента от организма, но можете да го използвате и за да почистите мухъла от стените на дома си.

Прочетете и:

Билката, която регулира теглото

5 здравословни причини да пием горещ шоколад

Десетки ползи за тялото само с един банан дневно