По-лесно се отслабва през лятото, отколкото преди него

Тогава има най-малко стрес за тялото

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Директорът на изследователския институт по диетика и диетотерапия в Русия Михаил Гинзбург обясни, че най-малко стрес за тялото при отслабване има през лятото, затова не трябва да се насилваме да сваляме килограми преди него.

При по-ниски температури, каквито са през зимата и пролетта, тялото има нужда от повече енергия, следователно ограничаването на храната е по-проблемно. Според Гинзбург през лятото дори самото топло време допринася за отслабването.

По време на горещите месеци количеството вода в организма ни намалява по естествен начин заради топлината, а не толкова заради полагането на специални усилия. Специалистът казва, че в жегата човек губи 1-1,5 кг без дори да усети.

Освен това през лятото апетитът намалява. По думите на Гинзбург тялото разгражда храната чрез окисляване, което е придружено от освобождаването на енергия. Част от нея се улавя от молекулите на АТФ, а част не, така че ни става още по-топло след хранене. Когато вече е горещо и наоколо, тогава нямаме нужда от допълнителна енергия. Той също така припомня, че не трябва да забравяме да се хидратираме.

Прочетете също и:

Какво трябва да съдържа лятната ни диета

Алкохолните напитки, които да избягваме през лятото

Как да имаме тен, без да излагаме кожата си под слънчевите лъчи?