Мръсен въздух на 12 април е отчетен в няколко града у нас. Според справка в сайта iqair нивото на замърсяване е по-високо, от определеното от ЕС за здравословно.

Въздухът в Перник днес се оказва опасен за здравето, тъй като индексът на замърсяване (AQI) е 174, а концентрацията на фини прахови частици PM2.5 във въздуха е 100 микрограма на кубичен метър, което надвишава 20 пъти препоръките на Световната здравна организация.

Според СЗО, ако AQI е в интервала 0 – 50 качеството на въздуха не представлява риск за здравето. При 51 – 100 AQI качеството на въздуха е приемливо, може да има умерена опасност за здравето на малък брой чувствителни хора.

Ако замърсяването е от 101 – 150 AQI, хората от чувствителните групи могат да имат здравни проблеми. При замърсяване в интервала 150 – 200 AQI, какъвто въздухът в Перник на 12 април, всеки човек може да започне да изпитва неблагоприятни здравни ефекти, а за хората от чувствителните групи може да има по-сериозни последици за здравето.

От iqair съветват хората, изложени на замърсяване, да избягват да проветряват помещенията, в които се намират, както и да се въздържат от спортни активности на открито. Препоръчително е и носенето на предпазна маска.

На 12 април е отчетено умерено замърсяване в още няколко града у нас. В Несебър качеството на въздуха е с индекс 95 AQI, в София – с 57 AQI, в Добрич – с 55 AQI, а в Благоевград – 53 AQI.

Концентрацията на фини прахови частици PM2.5 в четирите града надвишава над 3 пъти препоръчаните от СЗО нива.

Още по темата:

AQI ни показва какъв въздух дишаме

Мръсен въздух дишат почти всички хора по света

Как естествено да пречистим дробовете си от мръсния въздух