Все повече проучвания доказват вредите за белите дробове от непрекъснатото излагане на мръсен градски въздух. И след като у нас въздухът доказано е замърсен, е време да се погрижим за здравето на дихателната си система.

Техниките за прочистване на белите дробове могат да бъдат от полза и за хората, които пушат, както и за тези с хронични заболявания, които засягат дихателната система, като астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и кистозна фиброза.

Поддържането на здравето на белите дробове е от съществено значение за поддържането на здравето на останалата част от тялото. Здравето на белите дробове е жизненоважно за цялостното здраве. Белите дробове са самопочистващи се органи, които започват да се лекуват сами, след като излагането им на замърсители спре, например, когато откажете пушенето.

Хората могат да помогнат за изчистването на белите си дробове от слуз и други дразнители чрез специфични методи, някои от които да отворят дихателните пътища, да подобрят капацитета на белите дробове и да намалят възпалението. Благодарение на vesti.bg разбираме, кои са тези методи:

Терапия с пара

Тази терапия включва вдишване на водна пара с цел да се отворят дихателните пътища и да се помогне на слузта да се оттече от белите дробове. Хората с белодробни заболявания може да забележат, че симптомите им се влошават при студен или сух въздух. Това може да изсуши лигавиците в дихателните пътища и да ограничи притока на кръв. И обратното – парата добавя топлина и влага към въздуха, което може да подобри дишането. Вдишването на водна пара може да осигури незабавно облекчение.

Контролирана кашлица

Кашлицата е начинът, по който тялото естествено изхвърля токсините. Контролираната кашлица премахва излишната слуз от белите дробове, изпращайки я нагоре през дихателните пътища. Много лекари препоръчват това упражнение, особено на хората с ХОББ.

„Източване“ на слузта от белите дробове

Постуралният дренаж включва лежане в различни позиции с цел използване на гравитацията за отстраняване на слузта от белите дробове. Техниките за постурален дренаж се различават в зависимост от позицията:

1. По гръб: Застанете в легнало положение и поставете възглавници под бедрата си, за да сте сигурни, че гърдите са по-ниско от бедрата. Бавно вдишайте през носа и издишайте през устата. Всяко издишване трябва да е два пъти по-дълго от вдишването (дишане 1:2). Продължете така няколко минути.

2. На една страна: Легнете на една страна, подпирайки главата си на ръка или възглавница. Поставете възглавници под бедрата си. Практикувайте модела на дишане 1:2. Продължете няколко минути и повторете на другата страна.

3. По корем: Поставете купчина възглавници на пода и легнете по корем върху тях. Не забравяйте да държите бедрата по-високо от гърдите. Сгънете ръцете под главата за опора. Практикувайте модела на дишане 1:2. Продължете няколко минути.

Упражнения

Редовните упражнения могат да подобрят физическото и психическото здраве на и намаляват риска от много здравословни състояния. Тренировките карат мускулите да работят по-усилено, което увеличава скоростта на дишане на тялото – това води до по-голямо снабдяване с кислород към мускулите. Упражненията подобряват и кръвообращението.

Постепенно тялото ще започне да се адаптира, за да отговори на нуждите от редовни упражнения, а мускулите ще се научат да използват кислорода по-ефективно и да произвеждат по-малко въглероден диоксид.

Зелен чай

Тази напитка съдържа много антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в белите дробове. Съединения в него могат дори да предпазят белодробната тъкан от вредното въздействие на вдишването на дим.

Скорошно корейско проучване доказва, че хората, които пият поне 2 чаши зелен чай на ден, имат по-добра белодробна функция от тези, които не пият изобщо.

Противовъзпалителни храни

Яденето на противовъзпалителни храни може да намали възпалението на дихателните пътища. Такива са куркумата, зеленолистните, черешите, боровинките, маслините, орехите, бобът и лещата.

Гръдна перкусия

Перкусията е друг ефективен начин за отстраняване на излишната слуз от белите дробове. Извършва се от медицински специалист, който потупва ритмично гръдната стена с ръка, за да измести уловената слуз в белите дробове.

Още по тази тема:

Проучване: Замърсяването на въздуха може да увреди всеки орган в тялото

Тези стайни растения пречистват въздуха

Къде на Земята въздухът е най-чист