„По съвсем предварителни данни, изразявайки моето инженерно становище, щетите са за около 38 млн. лева“. Това заяви на брифинг заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който представи част от констатациите в доклада за наводненията в Царево., предава БТА.

Докладът е изготвен от временна междуведомствена комисия, провела обследване на инфраструктурата в засегнатите от наводнението райони на Царево, както и да определи причинно-следствените връзки, довели до бедствието.

Работата на тази комисия беше върху научния подход – участвали са различни структури, които имат експертиза по темата, уточни Димитров. Той обясни, че в хода на работата е направено скоростно изготвяне на 3D модели на терена

„Стигнахме до извода, че причините, предизвикали бедствието, са свързани основно с формиране на метеорологична обстановка на интензивни валежи, в комбинация с характерните географски особености на района. Това са много къси и тесни водосбори, които предопределят посоката и скоростта на приливната вълна. Щетите от наводнението са причинени от екстремни валежи с обезпеченост две десети от процента или с повторяемост веднъж на 500 години“, обясни той.

„Друга съществена причина е инфраструктурата. Мостовите съоръжения в района не са оразмерени за съвременните хидро-метеорологични особености. Тук следва да се предвидят категорични мерки за преоценката им“, допълни зам.-министърът.

Има голяма концентрация на преместваеми съоръжения и обекти в долните течения на водосбора в района на Церова. Това са така наречените каравани, фургони и бараки. Част от тях са в голяма близост до морския бряг. Не се констатира нерегламентирано изсичане на горски масиви, се посочва още в констатациите на доклада.

Прочетете и:

Как се стигна до трагедията по Южното Черноморие, отнела 4 човешки живота

Свлачища в Царево, водата не е годна за пиене

Сечта също е причина за наводненията в Царево

 

Източник: БТА