Свлачища в Царево, водата не е годна за пиене

Бедственото положение продължава

Бедственото положение в Община Царево продължава, след решение на кризисния щаб на място. Водата на територията на Черноморската община остава негодна за пиене и битови нужди.

Пробите за качеството ѝ, които Регионалната здравна инспекция е взела, все още са с лоши показатели. В сряда се очакват да бъдат готови пробите за микробиология.

В сряда се очаква да се възстанови централното водоподаване. От Регионалната здравна инспекция съветват и туристите да не влизат в морето.

От микробиологична гледна точка водата възстановява своето качество. Всеки ден с всяко вземане на пробите те стават по-чисти, обявиха от местното РЗИ, предава NOVA.

„Водата се изследва и за микробиология, и за физико-химични показатели. Ежедневно проследяваме мътността. Този показател се влияе от качествата на водата в язовира и самото пречистване”, каза д-р Мариана Кофинова.

Целта е да се види дали изчистването на водата е достатъчно и дали са приведени в съответствие. Има леко превишение и на тежките метали – манганът се появява в резултат на гнилостни процеси, уточни д-р Кофинова.

До момента размерът на щетите се оценява на над 30 милиона лева, но всеки ден постъпват нови сигнали за поражения. Продължават и ремонтите по възстановяване на разрушената инфраструктура. Пороите активизираха и свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол.

Още по темата:

Сечта също е причина за наводненията в Царево

Как се стигна до трагедията по Южното Черноморие, отнела 4 човешки живота

12 са разрушените мостове след бедствието в Царево