Специалисти: Прогнозира се по-тежка грипна вълна тази есен

Лекарите предупреждават рисковите групи да бъдат особено внимателни

Специалисти прогнозират бум на заразните болести у нас тази есен. Първата вълна се очаква с по-сериозното застудяване.

„Грипът се очаква тази година да ангажира много по-голям брой лица отколкото предишните години, когато изцяло беше изместен от коронавируса”, обясни за NOVA проф. Радка Аргирова, специалист по вирусология.

И въпреки, че грипът не представлява сериозна опасност за повечето хора, специалистите предупреждават рисковите групи да бъдат особено внимателни.

„Това са хора над 65-годишна възраст, деца до 5-годишна възраст, както и хора с хронични заболявания”, коментира д-р Александър Симидчиев, заместник-председател на Здравната комисия в парламента.

Освен грипа, през есенно-зимния сезон се очаква и респираторно синцитиалният вирус, при който сериозни последици има най-вече за децата.

„Той засяга долните дихателни пътища, за разлика от грипа”, поясни Аргирова.

А с нарастващия брой на заразени в Европа с новите варианти на COVID-19 има вероятност и този вирус да се завърне отново у нас.

Именно затова специалистът по вирусология отново препоръчва ваксинацията.

„Имаме вече готова нова ваксина, която ще бъде предоставена включително на България. Беше съобщено, че това ще се случи на 18 септември”, допълни Аргирова.

„Аз лично не очаквам някаква сериозна изненада. Ако нещо научихме през последните две години, това е как да се справяме, дори в условия на разгръщаща се пандемия”, коментира още Симидчиев.

Прочетете и:

Храни с виолетов цвят за по-добро здраве през есента

6 ползи за здравето от хапването на круши

Есента се оказва най-подходящият сезон за спорт