Тези 7 храни помагат да дишаме по-добре

Те поддържат здравето на белите дробове

Белите дробове играят ключова роля за правилното функциониране на нашето тяло, затова трябва да се грижим за тяхното здраве. За щастие каналът "Баба знае" във vbox7 ни е подготвил съвети, които включват някои от най-здравословните храни, които ще ни помогнат да поддържаме дробовете си активни и работещи.

Ябълки

Много изследвания свързват добрата функция на белите дробове с високия прием на витамини С, Е и бета-каротин, а всички те присъстват в ябълките. Този плод е пълен с антиоксиданти, които помагат да запазите белите си дробове здрави.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Орехи

Орехите са чудесен източник на омега-3 мастни киселини. Яденето само на шепа от тях може да помогне в борбата с астмата и други респираторни заболявания. Смята се, че омега-3 мастните киселини са противовъзпалителни хранителни вещества със защитни ефекти при възпалителни заболявания.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Боровинки

Боровинките са едни от най-ефективните плодове, когато си говорим за запазване на здравето на белите дробове. Те са богати на антиоксиданти като витамин С, които помагат в борбата с свободните радикали, които увреждат клетките.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Броколи

Броколите също имат високо съдържание на витамин С, каротеноиди, фолати и фитохимикали, които се борят с увреждащите елементи в белите дробове. Специалистите казват, че броколите съдържат активна съставка, наречена L-сулфорафан, която „подвежда“ клетките да включат противовъзпалителните гени, което допълнително избягва дихателните проблеми.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Лют червен пипер

Капсаицинът в лютия червен пипер помага за стимулиране на секрецията и предпазва слузните мембрани от горните и долните дихателни пътища. Най-добре е да пиете чай от лют червен пипер, който също е чудесен източник на бета-каротин, който има страхотни ефекти върху намаляването на многото симптоми на астма.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Джинджифил

Джинджифилът не само действа противовъзпалително, но също така помага за детоксикацията и помага за елиминирането на замърсителите от белите дробове. Той може да помогне на организма при отпушване на въздушните канали и подобряване на циркулацията в белите дробове.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Чесън

Чесънът съдържа флавоноиди, които стимулират производството на глутатион, което спомага за подобряване на елиминирането на токсини и канцерогени, като допълнително помага на белите дробове да функционират по-добре.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Бонус съвет: Пийте вода!

Водата е най-добрият начин за детоксикация на телесните процеси. Освен това сухите бели дробове са склонни към дразнене и повишено възпаление, следователно е хубаво да пиете шест до осем чаши вода дневно, за да се поддържате добре хидратирани.

Снимка: pexels Снимка: pexels