Първите 10 дни на февруари ще са по-топли от обичайното, като в някои от дните температурите ще са близки до типично пролетните. Смущенията ще са краткотрайни, предимно с дъжд в ниските части на страната.

Въпреки мразовитата сутрин, в четвъртък дневните температури ще са по-високи от тези в сряда и ще са в интервала от 8 до 13 градуса, най-високи – в Северозападна България.

Денят ще е слънчев, с минимална облачност. Едва по-късно вечерта ще се появи северозападен вятър, признак за приближаващ студен атмосферен фронт. Той ще премине в петък със силни пориви на вятъра в западната половина на страната.

Краткотрайни валежи от дъжд ще има в Дунавската равнина и в Източна България. По планините – най-вече в Стара планина и някои отделни по-високи части на Предбалкана, ще превали сняг.

Дневните температури леко ще се понижат и ще са между 4 и 9 градуса.

Почивните дни ще са ветровити, с по-осезаеми пориви в Северна България. Облачността ще е динамична, но валежи няма да има. В южната половина на страната в събота призори видимостта в низините и котловините ще е понижена.

Температурите в събота ще бъдат между 5 и 10 градуса, а в неделя – между 9 и 15 градуса.

Февруарската пролет ще продължи и следващата седмица със силен западен вятър и повишаващи се дневни температури. В някои от дните градусите ще са над 20 в обичайно топлите райони на България.

Каква е прогнозата за целия месец разберете ТУК.

Прочетете също и:

Отразяват ли се температурните аномалии на овошките у нас

Как да се предпазим от косопад през зимата

Силен вятър затвори гръцки пристанища