Всеки от сезоните, заедно с всичките си особености, се отразява различно на човешкото тяло. През зимата забелязваме по-суха кожа на ръцете, напукани устни, както и много други промени, сред които и косопад.

През студения сезон на косата трябва да се обръща дори повече внимание, отколкото през лятото, тъй като тогава тя е по-склонна на накъсване и падане. В студените месеци косата страда от студа, липсата на витамини и минерали, както и от сухия въздух в отопляемите помещения.

Всички тези особености на зимния сезон водят до изтъняване на косата, загуба на блясък, чупливост и дори косопад.

Има няколко начина да се предпазим. Най-важното е да приемаме повече мазнини, фибри, пробиотици и антиоксиданти. Диетолозите съветват за здрава коса през зимата да ядем повече мазна риба, тиквени семки, млечни продукти, ябълки и лимони.

В допълнение не трябва да мием косата си с гореща вода. Космите са отслабени през студения сезон и ненужните температурни промени само влошават състоянието им.

Шапките от изкуствени материали също е добре да се избягват. Специалистите препоръчват да изолираме косата си от студа по цялата дължина. Това означава по възможност косата ни да е напълно прибрана под шапката или увита в шал, за да може да бъде по-малко изложена на външните влияния.

Специалистите съветват също така да приемаме допълнително витамини под формата на добавки през зимата и есента, тъй като в тези периоди получаваме както по-малко слънчева, така и по-малко сезонни плодове и зеленчуци.

Още съвети за зимата:

Суха кожа на ръцете в студените месеци – никога повече

Как да останете активни и през зимата

Как да се справим с напуканите от студа устни през зимата

Как студът влияе на здравето ни