За какво да внимаваме в жегите край морето

Горещините са безопасни само за хората в добро здраве

Снимка: pexels Снимка: pexels

Сериозни горещини и опасност от пожари ни очакват в следващите дни. Чувествително ще е затоплянето и за хората по морето.

Въпреки че жегите са по-поносими край морския бряг, те са безопасни само за хората в добро здраве

Изложени на най-трудни условия през летните горещници са имено спасителите на плажа, които освен че са на открито при тежките метеорологични условия, са и на работа. Морските гардове споделят че балансират с течности и разхлаждане в морето, но повтарят това, за което апелират и медиците.

"Случват се да припадат в морето, някои получават инсулти. Случвало се е. Три-четири случая имаше инсулти във водата. Пак поради много високите горещини. Такива хора с ниско кръвно или възрастни не трябва да посещават плажа в това време от 10 до 16 следобяд", казва спасителят Веселин Илиев пред NOVA.

Спасителите на плажа са категорични и че комбинацията на алкохол и слънце често води до фатални последици. И споделят, че по време на жегите вместо да следят за живота на туристите в морето, се налага да са ангажирани и с хората на пясъчната ивица.

Веселин Илиев споделя, че търсят загубени деца, справят се с побоища на плажа

А според плажуващите, най-добрата рецепта против големите жеги е простичка: вода, сладолед, чадър, море, повече течности, повече на море.

Медици напомнят, че при здравословни проблеми плажът и разхлаждането в морето не са препоръчителни.

Прочетете и:

Как да съхраним здравето си в горещините

Температури до 40 градуса днес

Горещините са вредни за смартфоните

Не правете това, ако изгорите от слънцето