Българското дружество за защита на птиците съобщава на сайта си, че е одобрено включването на защитената зона „Рила – буфер“ в екологичната мрежа „Натура 2000“.

Зоната обхваща гори и пасища от Орнитологично важно място (ОВМ) „Рила“ в съседство с Национален парк „Рила“ и Природен парк „Рилски манастир“, които още към 1 януари 2007 г. е трябвало да бъдат включени в екологичната мрежа.

Включването на тази територия в „Натура 2000“ е изключително важно за опазване на застрашените видове птици, обитаващи горите. В нея се опазват най-големите по площ компактни местообитания на врабчовата кукумявка и на пернатоногата кукумявка, както и значителна част от популациите на белогърбия и трипръстия кълвач – видове с ограничено разпространение само във високите планини. Други особено важни видове са лещарката, глухарят, ливадният дърдавец, скалният орел, орелът змияр, соколът скитник.

През 2005 г. Орнитологично важно място „Рила“ е одобрено от  BirdLife International като място с международно значение за голям брой застрашени гнездящи видове птици. Решението за „Рила-буфер“ е отлагано три пъти, заради което през пролетта на 2018 г. България е осъдена от Европейския съд за неспазване на задълженията си по Директивата за птиците.

Прочетете също и:

Ще облагородят 3 природни парка в България

Ще изчезнат ли царските орли в България

Черният лешояд се завръща в България

Ветропарковете и Виа понтика