Много от най-сериозните заплахи за човечеството приближават, тъй като въглеродното замърсяване нагрява планетата до все по-опасни нива, предупреждават учени, цитирани от The Guardian. Пет важни естествени прага вече рискуват да бъдат преминати, според доклада Global Tipping Points, а още три може да бъдат достигнати през 2030 г., ако Земята се затопли с 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Задействането на тези промени няма да доведе до излизане извън контрол на температурите през следващите векове, но ще доведе до опасни и всеобхватни щети за хората и природата.

„Повратните точки в системата на Земята представляват заплахи от мащаб, с който човечеството никога не се е сблъсквало“, коментира Тим Лентън от Института за глобални системи към Университета на Ексетър.

 

 

По думите му те могат да предизвикат опустошителни ефекти на доминото, включително загуба на цели екосистеми и капацитет за отглеждане на основни култури, с въздействие върху обществото, включително „масово разселване, политическа нестабилност и финансов колапс“.

Сред рисковите повратни точки са срутването на големи ледени покривки в Гренландия и Западна Антарктика, широкото размразяване на вечните ледове, смъртта на кораловите рифове в топлите води и срив на едно атмосферно течение в Северния Атлантик.

Учените предупреждават, че има голяма несигурност около това кога подобни системи ще се променят, но докладът установява, че няколко от тях може скоро да се присъединят към списъка.

Предупреждението идва, докато световните лидери са на срещата на върха за климата COP 28 в Дубай. Докладът за повратната точка, изготвен от международен екип от 200 изследователи и финансиран от Bezos Earth Fund, е последният от поредица от предупреждения за най-екстремните ефекти от изменението на климата.

Прочетете също и:

Как промените в климата ще се отразят на световните туристически дестинации

5 необратими климатични промени, които ни застрашават

Учени: Смъртните случаи заради горещини може да се увеличат 60 пъти до края на века

 

Източник: The Guardian, NOVA