За много хора студените месеци са най-подходящото време за започване на нова спортна дейност, други пък използват лошото време като извинение да си стоят повече вкъщи на топло. Независимо кое от двете предпочитаме, има много начини, по които можем да пазим здравето си, когато температурите паднат. Какво е мнението на експертите от Американската кардиологична асоциация?

По думите на д-р Джон Озбърн, основател и директор на кардиологични клиники в Далас, Тексас, тренировките в студено време имат много предимства – когато не трябва да се борите с горещина и влага, може да спортувате по-дълго в студеното време, а това означава, че ще изгаряте повече калории. Това е и чудесен начин да си набавите нужния витамин D от слънчевата светлина, което може да помогне и за подобряване на настроението.

Множество изследвания показват, че тренировките укрепват имунитета в студа и сезона на грипа, което може да е важно и при справяне с евентуална инфекция. Според д-р Озбърн, ако не можем да спортуваме на открито, на помощ идват онлайн ресурсите, които могат да помогнат за съставяне на спортна програма у дома. Спортните зали също са вариант, а дори и дългите разходки в мола ще допринесат за повече движение.

Кардиологът дава няколко съвета и предупреждения, ако решим да спортуваме на открито или се заемем да разчистим колата, затрупана под дълбок сняг. Освен добре познатите опасности от студеното време като премръзването или условията за шофиране, трябва да отчитаме и сърдечно-съдовите рискове. Студът предизвиква свиване на кръвоносните съдове и стесняване на коронарните артерии, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане и да увеличи риска от сърдечни удари и инсулти.

Според специалиста натоварващи дейности като ходене в дълбок сняг или изриване на снега с лопата може да натовари сърцето по начин, с който хората не са свикнали. Сърцата ни работят още по-усърдно в студеното време, за да поддържат здравословна телесна температура.

Ето някои съвети как сърцето да се поддържа в добра форма в студените месеци:

 

Бъдете активни, но безопасно

  • Облечете си няколко слоя дрехи, за да поддържате телесната температура при спорт на открито, за да не рискувате хипотермия или премръзване. Правете почивки. Важно е да бъдете активни през цялата година, но се старайте да не се претоварвате през зимните месеци.

 

Пийте течности

  • Независимо, че е студено и не усещате жажда, е много важно да пиете вода, както когато тренирате и при топло време. Жаждата не е най-добрият показател за това дали се нуждаете от течности, дори и ако не се потите много. Следете за калориите в топлите напитки. Горещият шоколад и овкусените кафета може да са с прекалено много захар и мазнини.

 

Ваксинирайте се

  • Грипът може да бъде особено опасен за хора със сърдечно-съдови заболявания, най-вече за тези, които са в по-напреднала възраст. Ако вземете мерки навреме, можете да предотвратите тежко боледуване и съответно да спестите всичко това на сърцето си.

 

Научете се да оказвате кардио-пулмонарна първа помощ

  • Спешна помощ може и да се забави, особено при лошо време. Ако при внезапно спиране на сърцето веднага се приложи сърдечен масаж и изкуствено дишане, шансовете за оцеляване се удвоят и дори утрояват.

 

Прочетете също и:

Как влияят ниските температури на хората със сърдечно-съдови заболявания

Как да се адаптираме към студа през зимата

Храните, които ни пазят от грип

Кои са хората без страх от студа

 

Източник: БТА