Не само през лятото, но и през зимата се налага да се грижим за хидратацията на кожата ни. Всички знаем колко е неприятно, когато сухият студен въздух изсуши устните ни и те се напукат.

Кожата на устните губи влага близо 10 пъти по-бързо в сравнение с кожата на другите части на тялото. Затова е важно да я поддържаме хидратирана, което ще ни помогне да избегнем неприятния момент на напукани, понякога дори и кървящи устни.

Освен всичко останало, сухите устни могат да сигнализират за проблем в организма. Въпреки това, една от най-честите причини за това състояние са климатичните условия.

Съветите на специалистите са по време на зимния период да ограничим излагането на изсушаващи съставки като ретиноиди, сулфати и алфа- и бета-хидрокси киселини.

Желателно е, когато навън е студено, да предпазим устните си, като ги покрием с шал или маска. Това, което допълнително може да ни предпази, е употребата на хидратиращ серум или крем.

Добре е да се подбират кремове (може и под формата на стик за устни), които са хипоалергенни и не съдържат аромати или пигменти, тъй като това може да предизвика допълнително раздразнение на кожата.

Колкото по-често използвате хидратиращи продукти върху устните си, толкова по-добре ще изглеждат те. Повечето хора прибягват до решаване на проблема, след като вече е налице (буквално).

Създайте си навик да мажете устните си преди излизане, след хранене и миене на зъбите, както и преди да си легнете. По този начин ще предотвратите проблема, още преди да се е появил.

Не забравяйте и да хидратирате тялото си отвътре. Добре известен факт е, че е полезно да се стремим към приема на около 2 литра вода дневно. Студеното време ни дава удобен повод да пием и повече чайове.

Напуканите устни не само не изглеждат добре, но и създават дискомфорт. Ако искате кожата ви да е мека и безпроблемна, погрижете се за нея както отвън, така и отвътре.

Още полезни съвети за студения сезон:

Съвети за здрави нокти през зимата

Суха кожа на ръцете в студените месеци – никога повече

Как да опазим сърцето здраво в студените дни