Пробиотиците са живи микроорганизми, които са изключително полезни за организма. Те подобряват храносмилането, намаляват депресията и гарантират здравето на сърцето.

От edna.bg ни разкриват няколко пробиотични храни, които подсилват имунната система.

Кисело мляко

Киселото мляко е един от най-добрите източници на пробиотици. То се прави от мляко, в което има млечнокисели бактерии и бифидобактерии. Консумацията на кисело мляко подобрява здравето на костите и нормализира кръвното налягане. Препоръчва се и при хора с непоносимост към лактоза. Не забравяйте да изберете кисело мляко, което съдържа активни или живи култури.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Кефир

Кефирът е ферментирала пробиотична млечна напитка. Произвежда се чрез добавяне на кефирни зърна в краве или козе мляко. Всъщност, кефирът може да подобри здравето на костите, да помогне при някои храносмилателни проблеми и да предпази от инфекции. Хората с непоносимост към лактоза могат без проблеми да пият кефир.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Кисело зеле

Кисело зеле е една от най-старите традиционни храни и е популярна в много страни, особено в Европа. То има пробиотични качества и освен това е богат източник на фибри и на витамини С, В и К. Киселото зеле има високо съдържание на натрий, желязо и манган, както и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са важни за очното здраве.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Темпе

Темпе представлява ферментирал соев продукт, популярен високо протеинов заместител на месото. Темпе съдържа и добро количество витамин В12, който се намира главно в животинските продукти. Това го превръща в чудесен избор за вегетарианците, както и за всички, които искат да добавят хранителен пробиотик към диетата си.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Кисели краставички

Киселите краставички са чудесен източник на здравословни пробиотични бактерии, които могат да подобрят здравето на храносмилателната система. Имат ниско съдържание на калории и са добър източник на витамин К.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Мътеница

Мътеницата е остатъчната течност от производството на масло. Тя е с ниско съдържание на мазнини и калории, но в нея има важни витамини и минерали, като витамин В12, рибофлавин, калций и фосфор. Имайте предвид, че мътеницата, която ще откриете в супермаркетите, няма никакви пробиотични ефекти.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Някои сирена

Само някои видове сирена, включително чедър, моцарела и гауда, съдържат пробиотици. Те са много хранителни и добри източници на протеин. Освен това са богати на важни витамини и минерали – калций, витамин В12, фосфор и селен.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Прочетете също и:

Тези 7 храни помагат да дишаме по-добре

Ягодите и боровинките понижават риска от инфаркт

Тези храни побеждават стреса