Лятото още не е приключило и макар през последните дни времето да беше по-прохладно, предстоят още горещини, които могат да се отрзят неблагоприятно върху здравето ни. В топлото време е изключително важно да търсим начини не само за разхлаждане, но и за хидратиране.

Освен достатъчно количество вода, организмът ни се нуждае от витамини и минерали, благодарение на които тялото ни поддържа жизнените си функции в здравословни норми. По-долу са изброени някои от най-добрите плодове, които ще ни осигурят допълнително хидратация, както и богата палитра от полезни хранителни вещества, за да се чувстваме добре през летния сезон:

Диня

Динята съдържа цели 93 процента вода и именно тази характеристика я прави отлично средство за прочистване на организма, но и за отслабване. Този сочен плод е и сред най-богатите източници на ликопен – антиоксидант, който помага в борбата с рака и се съдържа в червените плодове и зеленчуци. Динята съдържа много витамин С, който не само, че засилва имунната система, но и прочиства бъбреците и подпомага отделителните фунцкии. 

Снимка: pexels Снимка: pexels

Горски плодове

Малини, къпини, боровинки – всички те са чудесни за хидратация през лятото. Тези тъмночервени плодове са богати на множество антиоксиданти и подкрепящи организма витамини и минерали. Подходящи са за нисковъглехидратни диети и в допълнение са много хидратиращи. Малините и боровинките съдържат около 85% вода, докато къпините са малко по-добри с 88,2%.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Цитруси

Грейпфрут, портокал, лайм, лимон и други цитрусови плодове охлаждат тялото много добре. Тайната е във високото съдържание на фитонутриенти като антоцианини, флавони, витамин С, полифеноли. Сочните цитрусови плодове могат да помогнат за понижаването на холестерола. Според експерти че съединенията в тези плодове помагат за изгарянето на мазнините и стабилизирането на кръвната захар.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Пъпеш

Една четвърт пъпеш съдържа само 50 калории, но осигурява 100 процента от препоръчителния дневен прием на витамините А и С. Ако търсите още по-освежаващ вкус, смесете пъпеш с кисело мляко и го замразете или го накиснете в портокалов сок и добавете мента, за да си приготвите разхлаждаща напитка.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Манго

Ако кожата ви е суха, яжте манго. Мангото е богато на витамини и минерали, особено витамин А, който нормализира производството и живота на кожните клетки. Този тропически плод подобрява външния вид на кожата и помага в борбата с акнето, тъй като предотвратява повишеното производство на кожни клетки. Известно е, че мъртвите клетки, комбинирани със себум (естествено масло за кожа), запушват порите.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Праскови

Ако включите повече праскови в лятното си меню, много бързо ще попълните запасите от калий, витамин А и В12 и други хранителни вещества, които помагат за поддържане на телесната температура и подобряват вида на кожата.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Кайсии

Кайсиите също са отличен естествен помощник за понижаване на телесната температура и намаляване на изпотяването. Миналата седмица ви споделихме за полезните свойства на „слънчевия плод“. Можете да си припомните ТУК.

[img]50563255[/img]

Още съвети за лятото:

Как да се предпазим от топлинен удар и дехидратация

Как да се грижим за кожата си през лятото

Позволени и забранени храни за лятната ни диета

3 освежаващи и полезни летни напитки