Тиквата вероятно е един от най-подценяваните плодове, но заради богатото си съдържане на антиоксиданти и фибри представлява истинска хранителна бомба. Преди обаче да се втурнете към магазина, не забравяйте, че е препоръчително да се консумират само сърцевината и семената на тиквата – без кората.

Своите здравословни ползи тиквата дължи най-вече на каротеноидите, които се противопоставят на възпаленията и укрепват имунната система. В тиквите има и много фибри, които подобряват метаболизма, контролирайки теглото и апетита.

А ето и трите най-добри причини по-често да хапваме тиква:

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Високо съдържание на витамин A

Всъщност тиквата съдържа бетакаротин – пигмент, който тялото трансформира във витамин А. Диетологът и хранителен специалист Самър Юл обяснява, че за разлика от приемането на този витамин чрез животински продукти, с ползването на растителни източници няма опасност от токсичност при повишено количество бетакаротин.

Витамин А благоприятства също и зрението. Той е важна съставна част от протеина родопсин, който възприема светлината през рецепторите на ретината.

Тъй като витамин А помага за намаляването на възпаленията и укрепва имунната система, намалявайки вредата, нанасяна от свободните радикали, този витамин се свързва и с по-нисък риск за заболяване от рак.

Смята се, че половин купичка тиква, било то свежа или консервирана, съдържа около 100% от необходимата дневна доза витамин А. Затова е добра идея ежедневно да ядем тиква, смесена например с овесени ядки или като част от смути.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Добър източник на витамин C

В сравнение с витамин А, тиквата съдържа по-малко витамин C – само 8-9% от необходимата дневна доза, но все пак е добро допълнение към дневното меню.

Витамин C е необходим за синтеза на колаген, ограничаването на вредата от свободните радикали в тялото, както и по-лесното абсорбиране на т.нар. не-хемно желязо (съдържащо се в растителните храни).

Този витамин е отговорен и за добрата имунна защита на тялото ни, а всички разбираме колко важно е това през по-студените месеци от годината.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Вкусна и питателна

Семките на тиквата са добро допълнение към менюто. Може да са малки, но всъщност са доста питателни и богати на фибри, протеини, здравословни мазнини и желязо – това в семената на тиквата е важно за доброто разпределение на кислород в телата ни и е ценно за жените, които са в периода преди менопаузата.

Диетологът Ашли Рийвър препоръчва семената да се изпичат, за да бъдат по-вкусни. Можем да ги добавяме салатата си, порцията картофи или просто да ги ядем отделно.

Прочетете също и:

Защо тиквите са толкова полезни

10 храни за перфектно здраве през есента

Сезонните есенни храни, които ни пазят от болести

 

Източник: Edna.bg