Морковите са едни от зеленчуците, които успешно се грижат за здравето на клетките и органите ни. Те съдържат полезни за сърцето и понижаващи холестерола хранителни вещества.

Според Лиса Йънг – автор във Finally Full, Finally Slim, морковите са едни от най-добрите зеленчуци, които можете да ядете, за да помогнете за понижаване и управление на нивата на холестерола.

По думите ѝ морковите са добър източник на разтворими фибри, които могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола. Те също така са богати на бета каротин, антиоксидантът на витамин А, който може да ви предпази от хронични заболявания като сърдечни заболявания.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Морковите често са приемани като изключително полезни за очите, заради високото съдържание на витамин А, за който е известно, че помага за намаляване на риска от някои очни заболявания. Те също така съдържат лутеин, който може да помогне за намаляване на риска от дегенерация на макулата.

Според Harvard Health морковите са чудесна закуска за подпомагане на сърцето и намаляване на холестерола, защото са лесни за ядене и са пълни с фибри. Много проучвания доказват, че както неразтворимите, така и разтворимите фибри помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, което от своя страна помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Друго проучване, публикувано в The Lancet, установява, че яденето на поне 25 грама фибри на ден помага за управление на теглото, кръвната захар и нивата на холестерола.

Морковите помагат и на сърцето благодарение на съдържанието на бета-каротин, който помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и някои видове рак.

Така че, следващия път, когато сте в настроение за бърза закуска хапнете малко моркови и заредете тялото си с доза полезни хранителни вещества.

Прочетете и:

Тези храни ще ни помогнат да победим пролетната умора

Кои са най-полезните плодове на Земята

Учени откриха кои са ядките, от които отслабваме по-бързо